SUVERÆNE SMYKKER

Af: Nina Hald

Tiaraer og diademer er hovedsmykker, som de rigeste, smukkeste og mest indflydelsesrige kvinder er blevet set og foreviget bærende. Smykkerne har været symboler på rigdom, rang og værdighed. De har dermed repræsenteret associationer forbundet med magt. Tiaraen var tidligere tiders tegn på en privilegeret tilværelse og status: Et adelsmærke for kongelige og adelige, som blev brugt ved officielle lejligheder med motiver varierende i henhold til bærerens sociale stand. I dag bæres tiaraer af alle.

Mennesket har altid følt trang til at udsmykke hovedet – intelligensens centrum og kilde til følelsesmæssige udtryk. I mange kulturer har forestillinger om et menneskes egenskaber været tæt knyttet til håret, og ringformede hovedprydelser har været kendt i umindelige tider med oprindelse i noget så enkelt som blomsterkranse. De primitive blomster- og bladkranse skulle siden blive foreviget i kostbare materialer og antage sociale, religiøse og rituelle betydninger.

Efter kristendommens udbredelse i Europa blev tiaraer forbundet med hedninge og var ikke velsete af kirken – på nær til bryllupper og som et af pavens værdighedstegn. Efter at have levet en skyggetilværelse i århundreder fik tiaraen et comeback uden lige i slutningen af 1700-tallet med nyklassicismen. I slutningen af det 19. århundrede blev der produceret flere tiaraer end nogensinde før til hofbrug – en udvikling, der forsatte frem til 1. Verdenskrig. Samfundsmæssigt og socialt var tiaraen forældet i slutningen af 1920’erne og fik først i 1980’erne en slags comeback som et ironisk, post-punk objekt. I dag kan tiaraer bæres af alle; på grund af smykkernes symbolske og monetære værdi, for deres stil og flatterende elegance.

 
   
 
Design and code Stockmar